Cześć!
Kto z nas nie lubi potrawy kuchni włoskiej, szeroko rozpowszechnionej na świecie? Komu nie cieknie ślinka na myśl o płaskim placku z ciasta drożdżowego ( albo grubszym, w końcu kto co lubi) , posmarowanym sosem pomidorowym, posypanym ziołami i dużą ilością startego sera? Chyba nie ma zbyt wielu osób nie lubiących pizzy. Prawda?
Jej wersji jest na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie. Można wszak jeść ten gorący przysmak w wersji tradycyjnej, z owocami można czy wręcz na słodko.
Ciekawostką jest to, że słowo "pizza" pierwszy raz pojawiło się w dokumencie z 997 r. Natomiast w XVII wieku pizzą określano wypieki przyprawione bazylią i serem.
Pizza ma swoją całkiem interesująca historię. Na przykład w 1889 roku, jeden z kucharzy Raffaello Esposito królowej Małgorzacie Sabaudzkiej zadedykował trzy rodzaje pizzy :
- z serem i bazylią "Alla mastunicola"
- z pomidorami "Marinara"
- z mozzarellą "Margerita".
Nazwa trzeciej pizzy pochodzi od imienia królowej, której ta wersja najbardziej posmakowała.
Współcześnie aby zjeść dobrą pizzę wychodzimy z domów i kierujemy się do lokali gastronomicznych , zwanych pizzeriami. A jak było kiedyś? Dokładnie tak samo. Pizzerie pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Były tak popularne, że zainteresowały króla Fryderyka II Burbona. Tak go zaintrygowały, że odwiedził jedną z nich co przyczyniło się do wzrostu ich popularności.
U nas możemy rozkoszować się smakiem wielu rodzajów pizzy , natomiast we Włoszech rozróżnia się dwie główne odmiany tej potrawy.
Pizza rzymska, która ma grubsze ciasto oraz mocno zarumienione brzegi oraz Pizza neapolitańska, na bardzo cienkim cieście i bez zaokrąglonych brzegów.
Co jest potrzebne aby w lokalu gastronomicznym powstała pachnąca, apetyczna, kusząca pizza? Oczywiście dobry kucharz, ale równe ważny jest odpowiedni sprzęt, czyli w tym wypadku dobry piec do pizzy, który sprawi że wszystkie składniki dobrze nam się połączą a cisto będzie dokładnie takie jak być powinno.
Dobre piece do pizzy kosztują nie mało, jednak jest to wydatek który szybko się zwraca właścicielom lokali gastronomicznych. Dlaczego? Ponieważ jeżeli sprzęt pomaga dobremu kucharzowi tworzyć pyszną, na najwyższym poziomie pizzę to klientów chętnych na ten przysmak nie zabraknie.
W sklepie Resto Quality przedsiębiorcy gastronomiczni mogą zaopatrzyć się w piece wysokiej jakości. Znajdą tam piece jednokomorowe i dwukomorowe elektryczne oraz gazowe.
Jaką wersję pizzy Wy lubicie najbardziej? A może jest tu ktoś kto jednak nie lubi tej potrawy? Podajcie swoje miejsca, w których można zjeść dobrą pizzę. Nie ważne skąd jesteście , zawsze warto mieć zapisane miejsca w których dobrze karmią. Wszak nigdy nie wiadomo gdzie nas los poniesie ;)
Od siebie mogę Wam polecić pizzę w Gorzowskiej kręgielni, na Słowiance ;)
Pozdrawiam.
Malinka M
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz